Selecteer een pagina

Het is opvallend dat eiwitten steeds meer in de belangstelling komen te staan. Natuurvoedingswinkels hebben de schappen gevuld met eiwitshakes die niet alleen door krachtsporters worden gedronken. Koolhydraatarm eten en eiwitrijk eten wordt steeds populairder. Eiwitten, vetten, koolhydraten we kennen het allemaal maar wat zijn nu precies eiwitten en waarom hebben we ze nodig? Lees snel verder als je antwoordt wilt op deze vragen!

Wat zijn eiwitten?

Net als koolhydraten en vetten zijn eiwitten een voedingsstoffen voor je lichaam. Je kunt het vergelijken met bouwstenen van je lichaam, eiwitten hebben deze functie. Proteïne is een ander woord voor eiwitten, bijna alle voeding bevat eiwitten. Eiwitten zitten in zowel plantaardige als dierlijke producten.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren die je het beste kunt vergelijken met een kralenketting. Van de totaal 22 aminozuren kan het lichaam er zelf een aantal aanmaken als deze niet voldoende in het lichaam binnenkomen. Er zijn ook 9 aminozuren die het lichaam niet zelf aan kan maken, deze worden essentieel genoemd. Krijg je deze te weinig binnen via je voeding dan kun je last krijgen van haaruitval, vermoeidheid en een verstoorde hormoonhuishouding.

Waarom moeten we eiwitten eten

Waarom heeft je lichaam eiwitten nodig? Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Net als koolhydraten en vet is eiwit een voedingsstof. Ook zorgt het voor aminozuren welke je nodig hebt voor het herstellen van lichaamscellen. Voldoende eiwitten zorgen voor een gezond leven. Zo hebben sporters en mensen die aan krachttraining doen eiwitten nodig om hun spieren te laten groeien en herstellen. Maar ook haar, huid en nagels groeien op pure eiwitten.

Eiwitten zijn essentieel voor de aanmaak van spierweefsel. Sport je veel of zwaar dan heb je meer behoefte aan eiwitten. Krijg je onvoldoende eiwitten binnen uit voedsel dan zal het lichaam het tekort uit de spieren halen wat ten kostte gaat van de spiermassa. Ook al train je nog zo hard en vaak als je niet genoeg eiwitten binnen krijgt zal je spiermassa niet toenemen.

Dierlijke eiwitten zijn compleet, plantaardige eiwitten niet

Wil je een optimale gezondheid hebben dan heeft je lichaam alle essentiële aminozuren nodig in de juiste hoeveelheden. Dierlijke eiwitbronnen zoals gevogelte, vlees, eieren en zuivel lijken op de eiwitten die je lichaam al heeft. Ze worden gezien als complete eiwitbronnen omdat ze alle essentiële aminozuren bezitten. Plantaardige eiwitten zijn niet compleet zoals bonen, linzen en noten.

Eiwitten belangrijk bij groei, herstel en sport

Wat is de functie precies van de eiwitten, we hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

  • Voor de aanmaak van nieuwe cellen maar ook voor het vervangen van bestaande cellen en beschadigd eiwit. Alle weefsels in ons lichaam zijn opgebouwd uit cellen die eiwitten bevatten zoals spieren, organen, botten en het bloed.
  • Eiwitten zorgen voor de opbouw van spieren en het herstellen van de spieren na het trainen
  • Ook zorgen eiwitten een belangrijke rol bij de opname en verwerking van eiwitten, transport van voedingsstoffen en het vervoeren van zuurstof in je bloed.
  • Ons lichaam kan aminozuren uit voeding of onze spieren omzetten in glucose en gebruiken als brandstof. Eiwitten kunnen energie leveren aan het lichaam.

Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel

Studies hebben bewezen dat eiwitten je langer en een verzadigd gevoel geven dan koolhydraten en vetten. Dat betekent dat iemand bij een bepaald aantal calorieën meer eiwitten eet in plaats van koolhydraten en vetten, minder snel honger heeft dus minder kans om nog extra calorieën te eten. Door meer eiwitten te consumeren zal je automatisch minder calorieën eten. Daarom is het zeer geschikt om mee af te vallen. Het populaire eiwitrijke dieet is er niet voor niets. Hierbij minder je je koolhydraten en verhoog je je eiwitinname. Hierdoor zit je langer vol en eet je dus minder.