Selecteer een pagina

Dit is een pikante, koolhydraatarme variant van normale gevulde courgettes. Door het gebruik van lamsgehakt en Harissa (een Tunesische saus) verkrijg je een authentieke Noord-Afrikaanse smaak en ruikt je keuken ook nog goed! Het is ook mogelijk om een aubergine te gebruiken in plaats van een courgette, maar uit persoonlijke ervaring zorgt dat voor een minder aangename textuur. Dit is een heerlijk koolhydraatarm recept voor een koolhydraatarm diner.

Ingrediënten:

  • 250g lamsgehakt
  • 2 courgettes/aubergines
  • 2 middelgrote tomaten
  • ½ ui (gesneden)
  • ½ rode paprika (gesneden)
  • Een stuk selderij (gesneden)
  • 1 klein blikje maïs (niet vergeten het blikje leeg te laten lopen)
  • Een lams- of kalfsbouillonblokje (of kip als je kip of kalkoen gebruikt)
  • Een theelepeltje Harissa (dit is meer naar eigen smaak, pittigheid verschilt per merk)
  • 2 teentjes knoflook
  • Mediterrane of Italiaanse kruiden (naar smaak)
  • Verse basilicum (naar smaak)
  • Zout en peper (naar smaak)
  • Olijfolie
  • Geraspte kaas (zelf te kiezen)

Bereidingswijze:

1. Oven voorverwarmen op 190 °C.

2. Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit. Zorg dat wat overblijft stabiel genoeg is om gevuld te worden.

3. Borstel enkele druppels olijfolie over de courgette en bak 15 tot 20 minuten in de oven.

4. Snij de groenten. Hou ze nog even apart.

5. Verwarm een beetje olijfolie in een pan en voeg de gesneden ui en knoflook toe. Bak tot ze een beetje zacht worden. Voeg de binnenkant van de courgette, rode paprika en selderij toe. Strooi wat van de Italiaanse of Mediterrane kruiden over de melange en bak een vijftal minuutjes. Niet vergeten regelmatig te roeren!

6. Haal de groenten uit de pan en laat ze in een kommetje voor straks. Plaats de pan terug op het vuur en bak het vlees tot het bruin is. Breek het bouillonblokje en strooi de stukjes over het vlees. Roer tot het vlees een even, bruine kleur heeft.

7. Voeg de groenten weer toe en laat het geheel sudderen. Voeg de tomaten en basilicum toe.

8. Na het geheel enkele minuten te laten sudderen is het tijd voor de Harissa. Voeg het langzaamaan al roerend toe. Blijf proeven voor je meer toevoegt.

9. Voeg de maïs aan het geheel toe. Als je de maïs weglaat gaat je totale hoeveelheid koolhydraten met een derde omlaag!

10. Haal de courgette uit de oven wanneer het klaar is. Haal het teveel aan olie weg (als die er is) en vul de courgettes. Nog een laagje kaas en terug de oven in!

11. Bak de gevulde courgettes nog 15-20 min.

Met de reeds vermelde hoeveelheden kan je 3-4 courgettes vullen. Hoeveelheden zijn makkelijk aan te passen naar eigen wens.

Voedingswaarden per halve courgette gebaseerd op de reeds vermelde hoeveelheden :

• Calorieën: 193kCal

• Vet: 8g

• Koolhydraten: 11g

• Proteïne: 19g

Zoals vermeld is het mogelijk om de maïs weg te laten. Dit vermindert de hoeveelheid koolhydraten drastisch. Dit kan natuurlijk vervangen worden door andere groenten of extra vezels.

Het koolhydraatarm dieet is de laatste jaren erg populair, dit komt doordat het door veel mensen met diabetes gevolgd wordt. Artsen raden zelfs dit dieet aan voor mensen die diabetes hebben. Wel is het belangrijk eerst je arts te raadplegen voordat je aan een koolhydraatarm dieet begint als je diabetes hebt, het kan namelijk zijn dan minder medicijnen nodig gaat hebben en daarom moet je het altijd extra goed in de gate houden. Vaak is het namelijk zo dat als je een langere tijd minder koolhydraten eet je minder diabetes medicijnen nodig hebt. Dit is natuurlijk erg fijn! Koolhydraatarm eten en diabetes gaan dus hand in hand.

Niet alleen voor mensen met diabetes is dit dieet aan te raden, ook voor mensen die gezonder willen leven en op hun voedingspatroon willen letten. Gezond eten en saai eten hoeft helemaal niet samen te gaan. Je kunt ook hardstikke lekker eten als je gezond eet. Probeer dit recept maar eens, dan zul je zien dat dit een heerlijke maaltijd is die je zeker weten nog eens gaat maken!