Selecteer een pagina

Er zijn twee manieren om een smoothie te maken. Met een juicer of met een blender. In dit artikel zullen we bekijken waarmee je de meest gezonde smoothie kan maakt.

Groenten en fruit zijn gezond

Iedereen zal het met je eens zijn als je stelt dat groenten en fruit gezond zijn. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 250 gram groenten en 200 gram fruit te eten. Vergeleken met anderen landen is dit zelfs nog aan de wat lage kant. Vergeleken met wat de gemiddelde Nederlander eet is dit echter een stuk meer. De meeste Nederlanders komen namelijk niet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit. De aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit zijn bedoeld om het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen en ziekten zoals kanker te verminderen.

Smoothies zijn de ideale manier om extra groenten en fruit aan het dieet te voegen. Voor de gezondheid is een groene smoothie het beste. Een groene smoothie bestaat uit een groene bladgroente, fruit en een vloeistof. Je kunt ook een smoothie maken die alleen maar uit fruit (en een vloeistof) bestaat. Deze heeft echter niet zoveel mineralen als een groene smoothie. Het fruit in de groene smoothie zorgt, behalve voor vitamines, voor een zoete smaak. Zo is de smoothie heerlijk drinkbaar.

Om een groene smoothie te maken gebruik je het beste een groene smoothie recept. Door gebruik te maken van een smoothie recept garandeer je jezelf dat de groene bladgroenten in de juiste verhouding staan tot de gebruikte fruitsoorten. Zo heb krijg je een smoothie die wel voldoende zoet is zodat deze ook lekker is om te drinken. De juiste hoeveelheid vloeistof (meestal is dit gewoon water maar dit kan ook amandel- of kokosdrink zijn) zorgt ervoor dat de smoothie niet te dik is. Je wilt natuurlijk niet dat je smoothie zo’n dikke brei is dat je er nog op moeten kauwen om hem weg te krijgen.

Wat is het verschil tussen juicing en blending?

Indien je gebruik maakt van een blender dan gooi de stukken groene bladgroenten en fruit in de blender. Deze zinken naar de bodem waar ze worden fijngemalen door mesjes die hard rond draaien.

Bij een juicer worden de sappen uit de groenten en het fruit geperst. Meestal gebruik je hiervoor een slowjuicer. Door de sappen rustig uit het groenten en fruit te persen ontstaat er geen hitte. Hierdoor blijven de vitamines beter beschermt en bewaard.

Indien je gebruik maakt van een slowjuicer dan blijven de vezels achter in de machine. Wat je overhoudt is een mooie sap die mooi glad en goed drinkbaar is. Dit is een groot verschil met de blender, waarbij je de vezels wel in je smoothie krijgt. Door lang genoeg de blender te laten draaien zijn de stukjes vezel zo klein geworden dat je deze zonder problemen kunt drinken.

Het voordeel van een slowjuicer

Het sap wat je krijgt uit een slowjuicer is geconcentreerder in vitamines en mineralen dan smoothie. Er wordt immers geen vloeistof aan toegevoegd. Al het sap wat je drinkt is direct afkomstig uit het fruit en de groenten. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen goed door het lichaam opgenomen kunnen worden. De vitamines en mineralen liggen niet verscholen in voeding die nog afgebroken of verteerd moet worden.

Zeker voor mensen met spijsverteringsproblemen kan een slowjuicer uitkomst bieden. De meeste spijsverteringsklachten zijn het gevolg van het slecht kunnen verteren van vezels. Omdat deze met een slowjuicer helemaal achterwege blijven kan het lichaam, zonder spijsverteringsklachten, toch worden voorzien van de nodige vitamines en mineralen.

Het nadeel van een slowjuicer

Het nadeel is echter dat het sap uit de slowjuicer (als je er ook fruit in doet) rijk zal zijn aan suikers. Omdat er geen vloeistof wordt gebruikt is de concentratie aan suikers automatisch ook hoger.

Een ander nadeel is dat de vezels, die in de slowjuicer achter blijven, hun positieve uitwerking op de gezondheid niet kunnen uitoefenen. Vezels in voeding voorkomen dat suikers uit de voeding snel opgenomen kunnen worden en helpen zo om de bloedsuikers onder controle te houden. Verder zijn vezels van belang voor een goede spijsvertering.

Het voordeel van een blender

Het voordeel van een blender is dat de vezels van het fruit en de groenten bewaard blijven en gegeten zullen worden. Dit is prettig voor de spijsvetering en de stoelgang. De goede bacteriën in de dikke darm leven op de vezels uit groenten en fruit en zijn een essentieel onderdeel van onze gezondheid. Zo leven er bacteriën in de dikke darm die belangrijke vetzuren kunnen aanmaken. De vezels uit groenten en fruit bevat tevens bepaalde antioxidanten en bioactieve stoffen die je met een blender wel binnen krijgt en met een slowjuicer niet.

Een ander voordeel van een blender is dat deze een stuk goedkoper is dan een slowjuicer.

Het nadeel van een blender

Het nadeel van een blender is dat de smoothie altijd dikker zal zijn als het sap uit een slowjuicer. Indien je echt een hekel hebt aan (zeer kleine) stukjes vezels in je drinken dan kan dit een issue zijn waardoor je zou kunnen overwegen om een slowjuicer te nemen.

Suikers Of je nu gebruik maakt van een slowjuicer of een blender; bij beide krijg je evenveel suikers binnen, als je in beide dezelfde hoeveelheid groenten en fruit doet. Idealiter maak je je groene smoothies dan ook met zo min mogelijk fruit. Precies genoeg fruit om de smaak van de groenten te maskeren maar niet zoveel fruit dat de bloedsuikers een piek krijgen. Het effect van fruit in vloeibare vorm is veel groter op de bloedsuikers dan in het geval je het fruit gewoon zou eten. De dunne darm kan direct de suikers uit de smoothie opnemen terwijl het eerst de vezels moet verteren als je fruit zou eten.